Jornada de co-creació

De The Things Network Catalunya Wiki
Jump to navigation Jump to search


CocreacioTTNCat.png

Per a gent del món de la tecnologia, l'educació, la comunicació, la fabricació maker, el disseny,…

Per a què serveix la Internet de les Coses? Ens han dit que ens pot servir per a multitud de propòsits, des d’avisar-nos quan no ens queden tomàquets a la nevera fins a alertar els equips d’emergència d’una ciutat quan els nivells de l’aigua de la riera pugen per sobre dels límits que es consideren segurs, passant per engegar-nos la calefacció abans d’arribar a casa. Aquestes aplicacions ens serien útils a nosaltres? La Internet de les coses pot realment millorar els nivells de contaminació de les nostres ciutats, l’ús energètic de les nostres llars, impulsar l’eficiència dels sistemes de regadiu dels horts, fer les nostres societats més resilients davant situacions d’emergència i fins i tot, ajudar als metges a supervisar la nostra salut?

Engeguem un programa pilot per estendre la xarxa de The Things Network a Barcelona, fent tallers oberts a la ciutadania per aprendre com funciona la tecnologia, veure com ens pot servir, a quin tipus de necessitats pot donar resposta, i pensar casos pràctics que voldríem dur a terme en les dues hackatons socials previstes.


Ens trobarem, divendres 16 de març a la tarda, per començar a pensar com desenvolupar el pilot. Per això us convidem a venir:

Divendres 16 de març, a Soko, de les 16h fins 19.30h (Carrer Valles i Ribot 34, Barcelona).

Estem creant unaxarxa oberta de la internet de les coses, amb la complicitat de la xarxa comunitària catalana, Guifi.net (amb els Comuns de la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral ("XOLN") per posar en marxa casos d’utilitat pràctica per posar les bases d'una ciutat intel·ligent construïda des de baix, oberta, replicable i gestionada pels membres (procomú). Amb aquesta idea vam sol·licitar la subvenció “Impulsem el que fas”, i amb el suport de la ciutat de Barcelona, neix la que probablement és la primera xarxa d’Internet de les coses oberta, procomú i (auto)gestionada.

Les primeres antenes i gateways s’instal.len a la ciutat, amb l’objectiu d’arribar a donar cobertura a tots els districtes de Barcelona.

El propòsit del projecte és apoderar les entitats socials i publiques perquè utilitzin tecnologies obertes i creades en xarxa, amb models de negoci en obert; generin dades obertes i sota models comunals ("data commons") relatives a la contaminació i monitorització d'energia, per exemple, i les posin a disposició de la comunitat; fomentant l’ús de maquinari i programari lliure i, en la mesura del possible, desenvolupat al nostre país. També volem plantejar alguns dubtes: Per fer servir tecnologies noves, inventem necessitats innexistents? Resolem tecnològicament coses que es podrien resoldre millor social i organitzativament? Creem més dependència de l'energia, i en concret l'electricitat? Augmentem les possibilitats de control personal i social? Les coses, no funcionaran si no es conecten?

En el programa de 10 mesos de duració es realitzaran dues hackatons, diferents tallers tècnics i socials dirigits a entitats i ciutadans, i també a professionals del món de la tecnologia i el coneixement obert perquè puguin replicar els tallers, amb l’objectiu de formar-los tècnicament i reflexionar sobre els possibles usos i/o les conseqüències que aquest tipus de tecnologia poden tenir en el nostre dia a dia.

Conclusions de la Jornada de Cocreació